top of page

«НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЯК ПРІОРИТЕТНА СФЕРА РОЗВИТКУ В УМОВАХ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТОСТІ»

27-28 квітня 2017 року в місті козацької слави Жовті Води відбувся дводенний обласний семінар директорів позашкільних навчальних закладів з теми : «Національно-патріотичне виховання як пріоритетна сфера розвитку в умовах соціалізації особистості». Метою семінару була презентація ефективних форм роботи з дітьми, сучасних технологій, спрямованих на виявлення та розвиток здібностей особистості, її самовизначення, соціальної адаптації, культурного становлення, обмін досвідом щодо формування національно-патріотичних та загальнолюдських цінностей, вдосконалення професійної майстерності педагогічних працівників, результативності навчально-виховного процесу.

Місцем проведення семінару став багатопрофільний позашкільний заклад КЗО Центр дитячої творчості відділу освіти виконкому Жовтоводської міської ради ,який охоплює своєю освітою 1225 дітей міста. Колом учасників стали представники департаменту освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, відділу профілактики ДТП УПД Головного Управління Національної поліції в Дніпропетровській області, сектору зв’язків та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України Дніпропетровської області, виконкому Жовтоводської міської ради, відділу освіти виконкому Жовтоводської міської ради, директори позашкільних навчальних закладів Дніпропетровської області.

Розпочався семінар виступом Волкової Л.В., директора обласного центру науково-технічної творчості та інформаційних технологій учнівської молоді,яка звернула увагу учасників семінару на необхідність підтримки позашкільної освіти, на всіх управлінських ланках не тільки матеріальної,а в окремих випадках і моральної. Оскільки позашкільна освіта сьогодні-це унікальна освіта в своєму роді,де дитина не вчиться жити ,а вже живе своїм щасливим дитячим життям.

Вітальні слова учасникам семінару звучали від міського голови Абрамова В.В.,заступника начальника відділу освіти виконкому Жовтоводської міської ради Іванової С.Л.

Патріотичне виховання –важлива складова виховної системи будь-якого закладу,а тим більше позашкільного,тому що є безліч можливостей знаходити нові креативні,сучасні форми роботи з даного напрямку.

Це презентувала в доповіді Борилюк В.А., директор ЦДТ , згодом продемонстрували педагоги у практичному блоці семінару,який складався з майстер- класів, фрагментів практичних занять, методичних квестів, презентацій. За дві години практичного блоку 40 учасників семінару мали змогу відвідати 8 заходів :4 відкритих заняття та 4 майстер класи . Родзинкою всіх цих заходів стали квест-технології. Адже головним завданням освіти є підготовка молоді до сучасного життя, тобто формування в неї необхідних компетентностей, а одним із засобів їх формування є інтеграція навчальних дисциплін. Інтеграція може вирішити основні суперечності освіти – протиріччя між безмежністю знань і обмеженими людськими ресурсами. Я. А. Коменський акцентував увагу на необхідності "завжди і всюди брати разом те, що пов’язано одне з одним". Необхідність інтегрованого підходу до організації навчально-виховного процесу великий дидакт пояснював таким чином: "Всі знання виростають з одного коріння - навколишньої дійсності, мають між собою зв’язки, а тому повинні вивчатися у зв’язках".Інтеграція здатна вирішити чисельні проблеми освітянської системи. Звичайно, система інтегрованого навчання ще недостатньо опрацьована, а тому неоднозначно сприймається багатьма педагогами. Її повне теоретичне обґрунтування та запровадження у практику навчання – справа майбутнього. Але вже сьогодні є очевидним, що інтегроване навчання як ніяке інше закладає нові умови діяльності педагогів та учнів, є діючою моделлю активізації інтелектуальної діяльності та розвиваючих прийомів навчання. Інтеграція зобов’язує до використання різноманітних форм викладання, що має великий вплив на ефективність сприйняття учнями навчального матеріалу, вона стає для всіх її учасників –і керівників гуртків, і учнів, і батьків, і адміністрації - школою співпраці та взаємодії, що допомагає разом просуватися до спільної мети.

То ж гості із задоволенням та користю для себе відвідали майстер-класи з виготовлення декоративної підставки для канцелярського приладдя з елементами квілінгу та декупажу «Творю красу своїми руками», виготовлення магнітів із полімерної глини та елементами петриківського розпису, виготовлення сувенірної тарелі технікою мозаїка із яєчної шкаралупи,які продемонстрували можливості інтеграції в організації гурткових занять.

Створити і зміцнити державу можуть громадяни, які люблять свою країну, свій народ і готові самовіддано служити їх інтересам. В рамках виховання дітей в дусі патріотизму написаний проект та отримав грант, реалізація якого є за рахунок коштів громадського (партиципаторного) бюджету м. Жовті Води у 2017 році, де метою є створення на базі Центра дитячої творчості міського Центра військово-патріотичного виховання «Патріот», першим етапом якого була презентація експонатів та дитячих робіт для музею військово-патріотичного напрямку, відкриття якого планується на вересень 2017 року.

Кожен учасник семінару мав змогу спробувати свої здібності у влучній стрільбі зі старовинної козацької зброї лука й арбалету,пневматичної зброї ,відвідавши майданчик для стрільби,на якому проводилося заняття гуртка «Жовтоводська Січ» «Від козацтва до сучасності.

Серед багатьох талантів,якими людину наділяє природа, особливе місце займає талант самопізнання та талант контактувати з іншими людьми. Тому позашкільна освіта,як ніяка інша,найбільше сприяє розвитку цих необхідних людині талантів . Як дитині зрозуміти,чим їй займатися в житті,як навчитися спілкуватися?Тільки відвідавши гуртки і спробувавши себе, наприклад, в ролі рятувальника або в ролі працівника ДАІ. Про це розповідав методичний квест «Дорожній патруль» та «Влучний ствольщик».

Вже багато років поспіль на базі ЦДТ працюють гуртки ДЮП та ЮІР,які є прикладом тісної співпраці закладу з міським та обласним управлінням національної поліції та служби з надзвичайних ситуацій. Саме з метою партнерства відвідали і презентували на даному заході свою співпрацю Нікітіна В.А., головний фахівець сектору зв’язків та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України Дніпропетровської області, підполковник служби цивільного захисту та Снітько І.Ю., начальник відділу профілактики ДТП УПД Головного Управління Національної поліції в Дніпропетровській області, підполковник поліції.

« Від серця до серця» іншими словами від творчого наставника –до творчого вихованця. Так називалася панорама талантів гуртків художньо-естетичного напрямку,яка завершала практичний блок семінару і була підготовлена разом творчими педагогами з їх талановитими вихованцями.

Підведення підсумків семінару відбулося в дружньому колі однодумців,які живуть і творять в царині позашкілля. Тема семінару,форми роботи з національно-патріотичного виховання, які були презентовані в рамках семінару,не залишили нікого байдужим. Кожен присутній на семінарі поповнив свій методичний багаж, надихнувся новими ідеями. А ще, сподіваємося, розділив з нами радість від споглядання успіху своєї кропіткої праці.

Серед восьми правил Дейла Карнегі,які несуть людині душевний спокій і щастя,є одне: « Ведіть рахунок своїх успіхів». То ж будьмо усі спокійні і щасливі!

Image-empty-state.png
Повернутся до переліку новин
bottom of page